Agenda

Komende jaren willen wij met publicaties, debatten, onderwijs, spellen laten zien dat onze taal zich verengd heeft. Dat heeft gevolgen voor ons wereldbeeld. Want zoals de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein zei: “De grenzen van mijn taal vormen de grenzen van mijn wereld”.
 • 20 apr

  Van Solitair naar Solidair

 • 20 apr

  Van Solitair naar Solidair

  17:00 - 21:30 Campus Landgoed Zonheuvel, Doorn

  Langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden

  ‘Welkom in Bubbelonië’ is afgelopen jaren actief op zoek gegaan naar woorden die ons belemmeren echt met elkaar te praten over de zin van ons dagelijks werk, ons dagelijks leven. Dat hebben we onder meer gedaan met docenten, bestuurders, verpleegkundigen, managers, vakbondsbestuurders, studenten, hulpverleners en anderen.

  We hebben in deze bijeenkomsten actuele casussen uit de dagelijkse praktijk onderzocht waarin economische taal richtingbepalend is. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als we over onze samenleving spreken als de BV Nederland? Betekent flexibel voor een werkgever hetzelfde als voor een werknemer? En de facilitymanager in de zorg, maakt die het de verpleger makkelijker of juist niet? We hebben antwoorden gezocht en alternatieve taal getest.

  Speciaal voor betrokken bij een van eerdere activiteiten en vaste lezers van de columns van journalist Peter Henk Steenhuis organiseren we over dit onderwerp een slot dialoogbijeenkomst. Omdat het project officieel ten einde loopt willen we graag met u in gesprek over een aantal vragen die behulpzaam zijn bij het verder brengen van de boodschap van Bubbelonië.

  Ter voorbereiding op de bijeenkomst ontvangt u het artikel ‘’Dit is niet mijn taal’’ van de hand van Peter Henk Steenhuis dat onderdeel uitmaakt van de bundel ‘’Taalkracht’’ van de sociologe Christien Brinkgreve, die in 2020 zal verschijnen.

  Tijdens deze bijeenkomst zullen we rond onderstaande vragen met elkaar in dialoog gaan.

  1. Herkent u dat taal uit de economische sfeer te belangrijk is geworden in ons dagelijks leven en werken?
  2. Wilt u ons helpen om in uw omgeving economische taal terug te brengen naar het domein waar het thuishoort?
  3. Waar denkt u de resultaten van ons project te kunnen gebruiken?
  4. Op welke andere plekken denkt u dat het gebruikt kan worden?

  De dialoogbijeenkomst zal worden begeleid door dialoogbegeleiders van Dialoogplein Nederland en zal plaatsvinden op Campus Landgoed Zonheuvel in Doorn.

  Kom je ook?
  Schrijf je dan hieronder even in.
  We zien je graag!  Inschrijven